En snabb sökning på “prospektering” ger dig över 700 000 olika träffar. Har du svårt att veta vilka tips du ska lyssna på? Inte så konstigt... Vi är inte först på bollen att ge tips men desto mer intressant att ge sig in i matchen, häng med!
Det är inte speciellt konstigt att det finns en hel del tips när det kommer till prospektering när 42 % säljare tycker att det är den tuffaste delen av jobbet. Varför är det så?
Vi kan nog alla hålla med om att det har blivit svårare att fånga B2B-köparens uppmärksamhet. Dessutom har köpare idag tillgång till mer information och det tenderar att vara mer än en person inblandad i köpen. Vi listar våra bästa 5 tips hur du kan förenkla din prospektering.
Ingen nyhet egentligen, men har du verkligen en rutin som fungerar? Många lägger onödigt mycket tid på prospektering utan att det ger det resultat som man önskar. Hur längesen utvärderade du din egen process?
Vi har sagt det innan och vi kommer förmodligen säga det igen: arbeta mot rätt företag! Det är väldigt viktigt att säkerställa att ni arbetar mot er ICP så att du vet att dina insatser och din tid läggs på rätt saker.
Alla företag kommer aldrig vara en bra matchning, hitta er nisch, vissa B2B-bolag har snävare nischar än andra, det viktiga är att du känner till vad som kännetecknar en riktigt bra kund.
Lästips: Så målstyr ni er försäljning
De flesta B2B-säljare är inte främmande för att ha stått med en ekande pipe. Kanske gjorde du precis en väldigt bra månad och har bränt igenom allt? Kanske tog möten mer tid än du hade tänkt så prospekteringen hamnade i skymundan? Anledningen kan vara många.
Som B2B-säljare idag måste man våga tänka nytt och utmana gamla traditionella arbetssätt. Vi tar ett scenario: er marknadsavdelning sitter utan verktyg som automatiserar era utskick av tex nyhetsbrev, 750 mail ska skickas med samma innehåll – helt manuellt. Är det rimligt? NEJ, det hade ingen tyckt.
Därför bör du arbeta med rekommendationer. Du har 10 riktigt framgångsrika kunder och vill hitta 150 st till som liknar dessa. Det går! Du ska inte längre behöva Googla, ta hjälp av smarta verktyg som gör det åt dig.
Lästips: 8 verktyg alla B2B-säljorganisationer behöver
Vad indikerar att ett företag är redo att köpa det ni säljer? Kanske att de byter Marknadschef? Eller genomför en expansion till nya marknader? Hitta triggers som ger dig en bra Reason-to-Speak, du upplevs mer påläst och dessutom finns det en stor chans att företaget är mer köpredo.
Hittar du ingen trigger? Kolla vad företaget gör på sociala medier eller se till att ha viktiga insikter om branschen. Visa att du är relevant! Du kan hitta köpsignaler genom att Googla eller så använder du smarta verktyg som samlar in data och presenterar den åt dig.
Social Selling är inte ute! Snarare tvärtom: det är viktigare än någonsin. Det räcker inte längre att underhålla sitt nätverk sporadiskt utan det gäller att våga ta plats och äga sitt personliga varumärke.
Vem vill du gå till för tips om inte personen som är expert inom sitt område? Du behöver inte lägga upp 2 inlägg i veckan, nyckeln är att synas där din målgrupp är. Det är ett otroligt effektivt sätt att hålla dig top of mind.
Läs mer: Så lyckas du med Social Selling
Kom ihåg att…
Det är inte enkelt att arbeta med statistiska listor eller Google som ens främsta verktyg. Investera i verktyg som underlättar, men kom ihåg att ett verktyg sällan löser alla problem. Det gäller att hitta rätt verktyg för just dina/era behov. Det viktigaste: försök hitta verktyg som kan “prata med varandra” så att ni kan koppla ihop era olika.
Exempel: Vi använder Goava (insikts- och prospekteringsverktyg), Upsales (CRM+MA) och Slack för internkommunikation. Så länge plattformarna ni använder er av har öppna API:er går det oftast att koppla ihop. Sammankopplade plattformar är en framgångsfaktor för att få till samarbetet mellan marknad och sälj!
Lycka till!