Det kan vara väldigt olika saker. Snarare bör man fråga sig: vilken är din konvertering? I vanliga fall kanske det är när någon handlar i en e-handel. Men för andra bolag som inte driver e-handel kan det vara allt ifrån ett klick på hemsidan till ett ifyllt kontaktformulär.
För er som bedriver försäljning offline gäller det att identifiera era digitala mätpunkter som är så nära er faktiska affär som möjligt. Alla kan arbeta för att driva mot digitala konverteringar även om den faktiska försäljningen sker offline!
När du skapar innehåll måste du tänka på både människan och på algoritmen. Gör smarta inlägg så att du kan ta vara på den teknik som finns i plattformarna. Detta för att leda kunderna närmre ett köp.
Företag är duktiga på att försöka hångla med en målgrupp som inte är redo. Istället för att sträcka ut handen så blir många alldeles för på. Personen som var lite intresserad blir istället avvisande eftersom de inte är redo för ”hångelfasen”.
Om du vill lyckas med sociala medier så måste du anpassa de till köpresan. Du kan inte slänga ut ”köp nu” erbjudande och tro att de ska mottas bra av alla i din målgrupp. Se det som dejting: ett litet steg i taget.
För att lyckas med sociala medier har BBO tagit fram en modell som gör det enklare att arbeta i olika steg. Modellen består av fyra steg: See, Think, Do, Care och mappar mot köpresan. En modell likt många andra, men som fyller ett riktigt bra syfte.
4 olika faser
See – ”kännedom” - detta är fas nummer ett. Här gäller det att endast väcka intresse, inte gå för hårt på.
Think – ”efterfrågan”– företagen i denna fas har på något sätt visat visst intresse. De är inte köpredo än men de börjar närma sig, det är ok att ta ett steg framåt.
Do – ”konvertering” – kunder som har visat intresse och exempelvis lämnat ifrån sig kontaktuppgifter eller andra uppgifter som indikerar på ett visst köpsug.
Care – ”lojalitet” – här missar många men det är här vi tar hand om befintliga kunder.
En fråga som ofta diskuteras är hur B2B skiljer sig från B2C när det kommer till sociala medier. Istället för att förstå vad som skiljer de åt, menar Cecilia på att det istället borde ses som att B2C = B2B. Det är snarare stor skillnad mellan olika B2B bolag och olika B2C bolag än B2B vs. B2C.
Vi bör istället titta på: hur ser din köpresa ut? Generellt har B2B en längre säljprocess men annars kan det vara väldigt likt.
Är du nyfiken på vad vi mer pratade om? Klicka här för att komma åt den inspelade versionen!