Trots att inbound och outbound lead generation delar gemensamma mål finns det en del skillnader mellan arbetssätten. Vi reder ut hur de fungerar och passar på att ge dig dig en insikt du inte vill missa – häng med!
Vad är Inbound lead generation?
Vad är Outbound lead generation?
Gemensamt mål = generera nya leads
Du måste hitta din totala marknad
Vad är Inbound lead generation?
Enkelt sagt är inbound lead generation när du delar med dig av innehåll. Kan vara: nedladdningsbara guider, checklistor och annat content som ger värde för din målgrupp. Målet med aktiviteterna är att locka personer från företag som uppfyller din idealkund att, frivilligt, lämna ifrån sig kontaktuppgifter. Inbound lead generation handlar om att ta personer som visat ett intresse och värma upp de med olika sorters innehåll för att göra de ”varma” tills en säljare kan kopplas in, boka mötet och stänga affären.
Vad är Outbound lead generation?
Kort sagt - det är motsatsen till inbound lead generation. Dvs all aktivitet som sker utåt utan att personerna du kontaktar har visat intresse. Exempelvis annonser, mail och att utgående samtal. I de flesta fallen sker outbound lead generation utan insikter från data. Det sker med hjälp av köpta listor eller genom att säljare manuellt letar fram nya prospekt och ringer på. Men med rätt verktyg på plats går det att spara en hel del tid och undvika manuellt arbete. Effektivisera ditt arbete genom att jobba mer datadrivet!
Gemensamt mål = generera nya leads
Tillvägagångssättet skiljer sig från varandra men i slutet av dagens så handlar det om att generera nya leads. Även om du väljer att göra det genom att integrera med de som aktivt söker sig till ditt företag eller genom aktiviteter som att ta upp telefonen och ringa.
En annan gemensam faktor är att båda aktiviteterna blir mer effektiva om du och ditt företag har en klar bild över er idealkund. Varför? För att ditt arbete med såväl inbound som outbound ska ge någonting tillbaka måste rikta dina insatser rätt.
Du måste hitta din totala marknad
Anledningen till att många duckar för outbound är att det oftast kopplas samman med mycket manuellt arbete, en helt del spilld tid och obekväma samtal. Om ditt företag använder sig av manuell prospektering är vi beredda att hålla med.
Inbound å andra sidan är väldigt förmånligt om du lyckas skapa en tillräckligt stark strategi. Dock bör det poängteras att för att få tillbaka någonting på dina aktiviteter måste du vara en riktig fena på att skapa innehåll. Utmaningen? Det tar tid, kostar en hel del pengar och tar tid att bygga upp.
Oavsett vilken typ av kanal ni väljer att satsa på, så återstår ett viktigt moment. Ni måste kunna se hur stor del av marknaden ni når med era olika kanaler.
- Hur många företag finns det därute som borde vara era kunder?
- Hur många har ni nått fram till?
- Vilka företag är fortfarande obearbetade?
Att bara fokusera på företagen i ert CRM och de som dyker upp i ringlistor eller Marketing Automation-verktyg innebär att ni bara ser toppen av isberget. Men som organisation behöver ni hålla koll på hela! Annars går ni på samma företag flera gånger, blandar ihop kunder och prospekt samtidigt som ni helt missar andra bolag. Effektiviteten blir lidande. Frustrationen blir stor. Ni kommer inte ha någon uppfattning om potential på marknaden och kommer därmed få svårt att prioritera rätt.
Mer läsning
Vår nya kollega Lisa!
Säg hej till Lisa, vårt senaste tillskott på Goava! 🎉 Vi är superglada över att ha henne som vår nya Product Marketing Manager! 🙌
4 november 2024 | Lästid 1 min
Hur Goava Engage gör mitt jobb som Marknadschef smidigare och för mig närmare säljteamet
Så hjälpte Goava Engage Matilda, Marknadschef på Goava, att effektivisera marknadsföringen och stärka samarbetet med säljteamet.
27 juni 2024 | Lästid 2 min
Goava välkomnar Anton Weihard som ny VD
Anton Weihard tillträder som ny VD för Goava. Han är medgrundare av Goava och har sedan start 2017 arbetat i ledande roller inom försäljning, Customer Success och nu senast kommer han från en roll som Produktansvarig.
26 april 2024 | Lästid 1 min