Detta bör du göra första kvartalet som ny Försäljningschef
4 september 2023
Tillbaka till översiktenNy i rollen som Försäljningschef?
We got your back! Vi har pratat med några experter på området, som delat med sig av sina bästa tips och förslag på vad du bör fokusera på under dina första tre månader - för att bli så framgångsrik som möjligt!
…och grattis till din nya roll!
- Första månaden - Primärt fokus på människor & ditt team
- Andra månaden – Slå dig ner vid skissbordet
- Tredje månaden - Dags att skrida till verket…
1. Första månaden - Primärt fokus på människor & ditt team
Ditt fokus den första månaden bör ligga på att lära känna människorna, bolaget och säljavdelningen. Tänk på att ställa frågor, visa engagemang, intresse och framförallt - lyssna!
Lär känna ditt team
För att lyckas i din roll som Försäljningschef behöver du att ditt team är motiverade, kompetenta och att de har tydliga mål att sträva mot. Därför är det jätteviktig att du tar dig tiden att lyssna och förstå deras utmaningar, rädslor och vad de motiveras av. Både som individer men även som grupp. När du är ny på plats och ny i gruppen är det även viktigt att ta reda på vad de har för förväntningar på dig som ledare och hur du kan stötta dem.
Boka in 1-1-möten
För att lyckas i rollen och kunna coacha ditt team behöver du som sagt lära känna dina medarbetare. Boka därför in 1-1-möten med samtliga. Håll det dock avslappnat - förslagsvis över en lunch? Tänk på att ställa relevanta frågor, vara engagerad och att lyssna aktivt. Förslag på några frågor att täcka:
- Vad tycker du fungerar och inte fungerar i nuläget?
- Vad motiverar dig?
- Hur kan jag stötta dig?
- Vad har de för förväntningar på mig som chef?
- Hur vill du bygga förtroende?
- Vilken typ av ledare vill du att jag ska vara?
- Vad är dina långsiktiga mål?
Var med på kundmöten
Följ med dina säljare på kundmöten. Finns det något snabbare sätt att lära känna er produkt/tjänst och samtidigt få en bild av hur dina säljare agerar i möten med kunder? Men kom ihåg att hålla en relativt låg profil. Sitt med och lyssna och låt dina säljare glänsa.
Känn in kulturen och situationen
Som ny på jobbet är det lätt att det bubblar över av idéer och att det kryper i kroppen av förändringslust. Det är dock viktigt att komma ihåg att känna av situationen och kulturen som kanske redan är etablerad på arbetsplatsen, innan du överöser med nya förändringsprojekt. Skriv dock ner dem, så att du inte glömmer bort dem! Skapa först en bild av nuläget och hur organisationen fungerar innan du presenterar dina idéer.
Visa empati och ha ett öppet sinne
Anta inte det värsta utan ha ett öppet sinne. Döm varken din föregångare eller säljare som underpresterar. Visa respekt och fråga dig själv, finns det någon anledning till att de gör/har gjort detta? Fokusera inte för mycket på personen som hade rollen innan dig, utan fäst blicken framåt. Kanske gjorde personen innan dig något bra som du kan ta med dig vidare när du nu bygger säljorganisationen vidare. Är det någon av dina säljare som inte presterar så bra? Ge dem the benefit of the doubt dvs sätt sig ner med dem och försök att förstå vad det är som gör att de inte presterar.
Kroka arm med andra avdelningar
Förutom att träffa alla i ditt team - ta dig tid för att lära känna alla olika avdelningar för att förstå hur ni kan hjälpa varandra. Bygg broar mellan avdelningarna. Boka in 1-1-möten med nyckelpersoner på företaget under de första 2-4 veckorna. Inte minst marknadsavdelningen. Om ni inte redan har det, se till att boka in gemensamma sälj och marknadsmöten och sätt gemensamma mål.
Ta reda på förväntningar
Både för din egen skull och för dina medarbetare är det viktigt att ta reda på vad din uppdragsgivare förväntar sig av dig, vad ditt team förväntar sig men även vad du själv förväntar dig kring din nya roll och arbetsplats.
Vad förväntar sig din uppdragsgivare? Med största sannolikhet har detta redan diskuterats under själva rekryteringen och är kanske redan glasklart. Tänk dock på att även få det som förväntas av dig i skrift, så att du efter ett tag kan gå tillbaka och se att förväntningarna går i linje med ditt arbete.
Vad förväntar ditt team sig? Förutom att ta reda på vad dina säljare på individnivå har för förväntningar på dig är det även viktigt att du får en bild av gruppens förväntningar. Återigen - skriv ner det och stäm av med hela teamet så att ni alla är med på tåget.
Vad förväntas du rapportera? Ta reda på vilken data du förväntas rapportera och varför, om det inte redan är glasklart det vill säga. Det samma gäller dina säljare, vad rapporterar dem och varför.
Vad förväntar du dig? Det är såklart av största vikt att ta reda på vad din uppdragsgivare och ditt team förväntar sig av dig. Men det är minst lika viktigt att fundera över dina egna förväntningar. Skriv ner och stäm av med dig själv efter några månader för att se att du är på rätt spår.
Lästips: 8 verktyg alla B2B-säljorganisationer behöver
2. Andra månaden – Slå dig ner vid skissbordet
Nu har du förhoppningsvis blivit lite mer varm i dina kläder och fått en bild av bolaget och människorna. Då är det äntligen dags att skrida till verket och börja skissa på planen framåt och hur ni på sälj tillsammans kan utveckla och öka försäljningen. Lets go!
Utforma planen tillsammans
Låt dina säljare vara med på varje steg i kommande förändringar och mer långsiktiga planer. Det är jätteviktigt att du får dem med på tåget. På så vis bygger du trovärdighet och det kommer att bli enklare att implementera förändringarna längre fram.
Kvala upp ärmarna och sälj
Skapa trovärdighet genom att kavla upp dina ärmar och fokusera på några affärsmöjligheter. Där du kan vara med och påverka och stötta så att ni ror dem i hamn - snabbare!
Din huvuduppgift som Försäljningschef är att hjälpa säljarna att bli mer framgångsrika och nå er budget. För att kunna göra det behöver du lyssna och lära dig av dina säljare och därefter skapa en plan. Motstå frestelsen att bara byta ut loggan på dina slides i din presentation från din förra arbetsplats. Du behöver bygga en plan som är relevant för din nuvarande organisation och vilket läge de befinner sig i idag.
En hälsosam Pipeline
Ge dina säljare rätt förutsättningar att fylla sin pipeline. Stötta dem genom att skapa ett ramverk och en bra struktur, så att de kan förstå och se hur de presterar och hur de ska tänka för att komma ur och tar sig vidare i kluriga situationer.
Att skapa en hälsosam pipeline och en rutin för att hålla den full är ett måste för dig som ny Försäljningschef. Om ni inte bygger en pipeline så spelar det ingen roll hur bra du är på att coacha din säljare att stänga affärer.
Öppen och tydlig kommunikation
Ha i åtanke att det kan vara en tuff tid för hela säljorganisationen med byte av Försäljningschef, då de inte vet vad de ska förvänta sig av situationen. Därför är ett genomgående tema på detta inlägg vikten av att lyssna.
När du har samlat in all information och skapat dig en bra bild av nuläget, är det viktigt att du även har en tydlig och öppen kommunikation med ditt team. Kommunicera din vision och strategi men behåll ditt fokus på långsiktiga förändringar.
Lästips: 7 tips hur du kan få dina B2B-säljare att nå bättre resultat
3. Tredje månaden - dags att börja väcka liv i planerna
När du äntligen har er plan och strategi på plats är det dags att sätta era KPI:er dvs hur ni tar er dit. Samt fundera över hur du kan coacha dina säljare till att växa ännu mer.
Sätt KPI:er
När ni väl har planen och visionen framåt klar är det dags att sätta planen för hur ni tar er dit. Sätt KPI:er tillsammans med dina säljare. Om du får dem att känna sig mer delaktiga är det större chans att de faktiskt lyckas bättre med att nå sina KPI:er.
Ge dina säljare en för stor hatt växa i
Det kanske inte har gått så lång tid ännu, men kanske har du redan hittat dina säljares olika styrkor (och svagheter). Fundera över hur du kan lyfta deras styrkor och hjälp och stötta dem till utveckling. Kanske finns det några uppgifter som du kan delegera redan nu? Med andra ord ge dem en stor hatt att växa i. Det är trots allt det din roll handlar om!
Bli ett proffs på rekrytering – snabbt!
För att lyckas i din roll behöver du ha ett team av kompetenta och motiverade säljare bakom dig som du litar på och som du med dina kunskaper och erfarenheter kan lyfta.
Dina färdigheter som rekryterare är avgörande för hur framgångsrik du och ditt team kommer att bli! Kort sagt - du behöver förstå och bli en expert på att rekrytera så snabbt som möjligt. En felrekrytering kan bli mycket kostsam både sett till riksdaler, men även i form av tid och engagemang. Därför är det viktigt att du sätter dig in i och förstår och tror på er rekryteringsprocess.
Hur lyckas du då med att hitta och attrahera rätt personer? Svaret på den frågan är inte enkel... Saker som en kultur, utveckling, bra ledarskap och vettig ersättning har idag blivit en hygienfaktor. Dessutom räcker det inte med att bara annonsera… utan du behöver bemästra konsten att aktivt nätverkande. Tänk på rekrytering som försäljning - hur många kandidater behöver du kontakta och ha en dialog med för att de ska vilja söka jobb hos dig när det är dags? Försök även att tänka proaktivt ibland kan det kanske vara värt att anställa en person innan behovet uppstår? Med tanke på att det ofta tar ett tag innan personen är i full gång…
Var inte rädd att ta hjälp! Har du någon på marknad eller HR som du kan kroka arm med? Och tillsammans arbeta för att behålla och attrahera rätt personer, med andra ord Employer Branding. Dessutom tänk på att marknadsföra er säljavdelning internt. Lyft vad ni åstadkommer, vilka ni är och vem ni söker.
Lästips: 5 tips till en lyckad onboarding av nya säljare
Kom ihåg att stanna upp och reflektera
Avslutningsvis, att börja en ny roll är energikrävande och du kan känna dig både pressad och stressad. Därför är det viktigt att du tar dig tid och prioriterar återhämtning. När man är ny på ett jobb är det lätt att man gasar på utan att blicka i backspegeln. Kom ihåg att reflektera. När man ska göra något nytt och kanske mer omfattande är det viktigt att stanna upp involvera fler för att få en större bild utifrån olika perspektiv och kompetenser.
LYCKA TILL!
Mer läsning
Vår nya kollega Lisa!
Säg hej till Lisa, vårt senaste tillskott på Goava! 🎉 Vi är superglada över att ha henne som vår nya Product Marketing Manager! 🙌
4 november 2024 | Lästid 1 min
Hur Goava Engage gör mitt jobb som Marknadschef smidigare och för mig närmare säljteamet
Så hjälpte Goava Engage Matilda, Marknadschef på Goava, att effektivisera marknadsföringen och stärka samarbetet med säljteamet.
27 juni 2024 | Lästid 2 min
Goava välkomnar Anton Weihard som ny VD
Anton Weihard tillträder som ny VD för Goava. Han är medgrundare av Goava och har sedan start 2017 arbetat i ledande roller inom försäljning, Customer Success och nu senast kommer han från en roll som Produktansvarig.
26 april 2024 | Lästid 1 min