Berättelser hjälper dig att knyta an till publiken, få dem engagerade och aktiva i samtalet. The London School of Business har gjort en studie som visar att människor tar till sig 65 – 70% mer information om de får ta del av den i en berättelse, jämfört med om man blir presenterad med enbart siffror och statistik. När berättelser vävs in i konversationer så förtrollas helt enkelt den mänskliga hjärnan!
Inget är så viktigt inför ett säljmöte som din research. Letar din kund efter nya lösningar på ett gammalt problem? Eller har ett nytt problem uppstått, som de nu letar efter lösningar på för första gången? Genom att förstå din kund, kan du smidigt väva in deras problemformulering i din berättelse. Det är viktigt att koppla din berättelse till kunden, man ska inte behöva använda allt för mycket fantasi för att föreställa sig själv i storyn. Här kan du antingen berätta om ett tidigare lyckat case, eller porträttera hur produkten skulle underlätta din kunds vardag.
Ett konkret exempel på bra storytelling är att väva in alla fördelar med din produkt i vardagliga exempel. Hellre att exemplen är enkla och lite roliga, än att du krånglar till det. Storytelling är till för att förenkla! Det finns forskning som visar att hjärnan enklare tar till sig av information på ett personligt plan när det är i form av metaforer. När du lyssnar på en PowerPoint-presentation där säljaren rabblar punktlistan, så aktiveras en språkbehandlingsdel av hjärnan där orden avkodas. Det finns inget sentimentalt värde i orden, utan de tillskrivs bara en mening. Men, när du istället lyssnar på en historia så aktiveras delar av hjärnan som hade använts om vi upplevde situationen personligen. Alltså, berättar du en historia kring hur er produkt löste ett problem som kunden har, så kan kunden få känslan att ha upplevt den situationen själv! Ett ganska kraftfullt verktyg, eller hur?
Vad innehåller en bra story? En bra story innehåller en huvudkaraktär (kunden), ett stimuli som fick dem att vilja ändra på sin situation; en svårighet eller konflikt som din kund behövde lösa; ett vägskäl där (köp)beslut fattas och till sist, sensmoralen i historien – din kund löste ett problem med din hjälp. Undvik att snöa in för mycket på onödiga fakta som inte är relevant för pitchen. Måste kunden, i det här läget, känna till var ni har ert kontor? Eller hur många anställda ni har? Använd deras värdefulla uppmärksamhet till att visa varför ni är den bästa samarbetspartnern!